De Berkel beleven

Geniet je liever vanaf de waterkant, of ga je actief het water op? Het kan allebei bij de Berkel. Het riviertje slingert door het landschap, alsof dat altijd zo is geweest. Maar schijn bedriegt. De Berkel heeft door de jaren heen veel veranderingen ondergaan. Vroeger was de rivier vooral van belang voor waterafvoer, transport en het aandrijven van watermolens. Nu spelen andere factoren een belangrijke rol.

Van functionele Berkel…

De Berkel is 110 km lang; 45 kilometer in Nederland en 65 kilometer in Duitsland. Daar heeft zij haar oorsprong, in de plaats Billerbeck. In Nederland loopt ze via de gemeenten Berkelland, Lochem en Zutphen over in de IJssel. Vroeger zorgde de Berkel nogal eens voor overstromingen. Om water snel af te voeren werd de rivier gekanaliseerd. Bochten werden strakgetrokken, enkele stuwen geplaatst. Ook werden voorzieningen aangelegd om in natte tijden water te kunnen lozen op het Twentekanaal. Het water kon zo snel weg, maar ook enigszins gereguleerd worden. Deze aanpak had tot gevolg dat er geen overstromingen meer waren. Maar het landschap was flink veranderd. De rivier werd een afvoerkanaal. Van het natuurlijke rivierlandschap was weinig over en in de rivier daalde bijvoorbeeld het aantal vissoorten. 

… via herstel van de Berkel…

Door het veranderen van het klimaat, de afname van transport via water en de toenemende aandacht voor een gezond woon- en leefklimaat veranderde de functie van de Berkel. Door de droge zomers willen we water niet meer snel afvoeren, maar meer vasthouden. Daarom laten we de rivier weer door het landschap slingeren. Dat zorgt ook voor de nodige variatie in stroomsnelheden. Daarmee creëren we een gezond leefklimaat voor de soorten in en om de rivier. En het geeft de rivier haar natuurlijke uitstraling terug. Verder zijn net naast de rivier gebieden gecreëerd, die bij hoog water mogen overstromen. Zo kan de rivier het teveel aan water veilig kwijt. Overlast in stroomafwaartse richting wordt zo voorkomen.