Kanotochten over de Berkel

De Berkel is 110 km lang; 45 kilometer in Nederland en 65 kilometer in Duitsland. Daar heeft zij haar oorsprong, in de plaats Billerbeck. In Nederland loopt ze via de gemeenten Berkelland, Lochem en Zutphen over in de IJssel. Vroeger zorgde de Berkel nogal eens voor overstromingen. Om water snel af te voeren werd de rivier gekanaliseerd. Bochten werden strakgetrokken, enkele stuwen geplaatst. Ook werden voorzieningen aangelegd om in natte tijden water te kunnen lozen op het Twentekanaal. Het water kon zo snel weg, maar ook enigszins gereguleerd worden. Deze aanpak had tot gevolg dat er geen overstromingen meer waren. Maar het landschap was flink veranderd. De rivier werd een afvoerkanaal. Van het natuurlijke rivierlandschap was weinig over en in de rivier daalde bijvoorbeeld het aantal vissoorten. 

Etappe Duitsland – Borculo 

Etappe 1: Duitsland – Borculo 16 kilometer (ongeveer 5 uur varen)

Een prachtige kanoroute door het Achterhoekse landschap van 16 kilometer. Je begint in Duitsland en de Berkel slingert door het prachtige natuurgebied. Vanaf Rekken bij de Zandopvang is de Berkel breder en gekanaliseerd.

De Berkel doet dienst om de watertoevoer voor de landerijen te voorzien. Het heeft een essentiële functie om de grondwaterstand in de Achterhoek hoog te houden. Het landschap verandert voortdurend. Niet alleen door de jaargetijden, maar ook door noodzakelijk ingrijpen van het Waterschap. Zij is verantwoordelijk voor de waterkwaliteit van de Berkel en haar oevers. Daarnaast moeten zij zorgen voor een goede balans tussen het gebruik van water voor natuur en landbouw. Wil je hier meer over weten, lees dan het gastblog De Berkel op onze site door het Waterschap Rijn & IJssel. De functie van de Berkel in dit gebied maakt dat het waterschap stuwen heeft gebouwd. Op deze manier kan het waterschap de waterstand bijsturen als dat nodig is.

Voor Eibergen is er een passage naar de Mallumse Molen. Je kunt hier de kano aanleggen en lopend naar het terras. Geniet van een heerlijke lunch of kop koffie of bekijk vast de menukaart van Het Muldershuis.

Etappe Borculo – Almen

Etappe 2: Borculo – Almen 16 kilometer (ongeveer 5 uur varen)

Etappe 2 van de Berkel is ook 16 kilometer lang. De geschatte duur van deze tocht is 5 uur. We verzamelen al wel op tijd bij de Oude Needseweg 35 in Borculo. Een aantal auto’s moet bij het eindpunt staan, zodat de chauffeurs aan het einde van de vaartocht de andere auto’s weer op kunnen halen. De etappe Borculo – Almen vaart langs Lochem en slingert zich een weg door een prachtig landschap richting de IJssel.

Onderweg is er gelegenheid voor een heerlijke lunch op een terras, bijvoorbeeld bij de Witte Wieven. Een eigen meegebrachte lunch kan natuurlijk ook. Er zijn langs de kant genoeg heerlijke plekjes om in het zonnetje van je lunch te genieten.

 

Etappe Almen – Zutphen

Etappe 2: Borculo – Almen 16 kilometer (ongeveer 5 uur varen)

Etappe 3 van de Berkel is maar 13 kilometer lang en start op het eindpunt van etappe 2. Bij de Boevinkbrug bij Almen. Hier staan de kano’s en/of kajaks klaar voor de laatste dag. Niet altijd geldt: de laatste loodjes wegen het zwaarst… want de omgeving is hier prachtig. Voordat je het weet heb je weer een prachtig meanderend gedeelte van de Berkel afgelegd en houd je links aan bij het uitvloeiingskanaal van de Berkel. Je passeert de visstoep te voet (overigens een prachtige lunchplek en zet je koers naar het centrum van Zutphen. Hier is nog even oppassen geblazen, want door de vele aftakkingen zou je zomaar kunnen verdwalen ;-) Je eindpunt is de Berkelpoort. Herkenbaar aan diverse foto’s over Zutphen. Aan de linkerzijde kun je aanmeren.

En als je er dan toch bent… verken dan het centrum van Zutphen nog even te voet en neem plaats op een van de vele terrassen, want Zutphen is een aangename historische en sfeervolle binnenstad. Een prachtig eindpunt van een mooie kano-3-daagse over de Berkel.

Misschien leuk om te weten: in de Berkel komen onder meer paling, blankv