MTB ervaring van Martijn

En dan is het tijd om naar buiten te gaan. Het liefst ga je iets doen wat je leuk vindt en wat kan. Dus wandel (of fiets in dit geval) je eens buiten gebaande paden. Dat is precies wat Martijn heeft gedaan. Hieronder lees je zijn eerste mountainbike ervaring. 

Waarom een mountainbike clinic?

Ik liep al een tijdje met het idee in mijn achterhoofd om te gaan mountainbiken. Om mij te introduceren met de sport heeft mijn vriendin mij de MTB clinic cadeau gedaan.

Had je al mountainbike ervaring?

Ik heb in het verleden wel sporadisch gereden op mountainbikes van vrienden maar dit was dan wel mountainbiken op de openbare weg.

Wat was je beeld over mountainbiken?

Fietsen over mooie routes door de natuur. Daarnaast heb ik altijd het idee gehad, dat het een zware sport is.

Welke MTB track in de omgeving Salland vind je het mooiste en waarom?

Dat is moeilijk kiezen. Als ik dan toch moet kiezen dan ga ik voor de Oostermaete en dan de 2.2. Dit is een route die voor een deel over industrieterreinen gaat en door bosjes in bebouwd gebied gaat. De route bied veel afwisselingen en er zijn voldoende uitdagingen onderweg te vinden.

Waarom dan mountainbiken?

Het lijkt mij leuk om tijdens het fietsen wat anders te zien dan alleen de fietspaden en de wegen. Het idee te hebben dat je “vrij” kunt fietsen over onverharde single tracks en daarnaast dit te kunnen doen, wanneer je maar wilt op elk moment van de dag.

Wat heb je geleerd tijdens de MTB clinic?

Tijdens de clinic zijn meerdere dingen naar voren gekomen wat mij heeft geholpen om de sport leuker te maken. Zo zijn er technieken besproken om een steile heuvel te beklimmen. Hierdoor lukt het met minder inspanningen een “berg” te beklimmen. Voor deze clinic keek ik altijd aan welke kant de achterrem zat, zodat ik de heuvel af altijd met de achterrem kon remmen. Na de clinic weet ik dat dit niet de juiste manier van remmen is. Ook is het nemen van obstakels iets wat ik nu meer plezier uit haal doordat ik weet hoe ik die obstakels kan nemen. Ik kom nu “meestal” zonder kleerscheuren er vanaf.

Hoe kijk je terug op de MTB clinic?

Ik vond de clinic heel fijn, leuk en leerzaam. Er wordt veel tijd genomen voor uitleg tijdens het rijden van de routes. Sommige punten worden herhaald om de techniek beter onder de knie te krijgen. Het was niet een gehaaste clinic: er waren voldoende momenten om even bij te komen van alle nieuwe indrukken. Na de clinic heb ik ook besloten om een fiets aan te schaffen en nu ben ik regelmatig terug te vinden op de single tracks.