8 Tips om goed voorbereid te mountainbiken

Wil je een keer een actief weekend met vrienden? Of ben je op vakantie in de Achterhoek, Deventer of Salland en zoek je een sportieve uitdaging? Dan is mountainbiken een goede optie. Er zijn namelijk honderden kilometers aan bewegwijzerde mountainbikeroutes voor zowel beginners als gevorderden.

Als je gaat mountainbiken is een goede voorbereiding van groot belang. Je loopt minder kans om in de problemen te komen en dat zorgt voor meer mountainbikeplezier. Mountainbiken is meer dan alleen de pedalen rond trappen; ga daarom goed voorbereid op weg met de volgende 8 tips:

  1. Goed materiaal
  2. Ken je mountainbike
  3. Techniek oefenen en beheersen
  4. Mountainbike kleding
  5. Mountainbike gear
  6. Ken je track
  7. Eten voor onderweg
  8. Onderhoud je mountainbike
  1. Goed materiaal

Zorg ervoor dat je met degelijk materiaal op pad gaat. Controleer of de remmen werken. Check het schakelen. Loopt dit soepel? Ben je beginnend mountainbiker? Laat je goed voorlichten. De échte oude modellen zonder vering zijn niet meer te krijgen. Werkende vering op de mountainbike is comfortabeler voor je lichaam en een absolute must. Fiets daarom eerst een paar rondjes in de buurt voordat je aan je tocht begint. Dan komen we aan bij punt 2.

2. Ken je mountainbike

Het is goed om als je met een nieuwe mountainbike hem eerst te leren kennen. Hoe stuurt de mountainbike? Hoe strak zijn de remmen ingesteld? Hoe werken de versnellingen? Pedalen met kliksysteem? Oefen dan met het op- en afstappen, zodat je ook als je snel moet reageren van de pedalen af komt. Aangezien je aan al deze dingen echt wel even moet wennen kan je beter niet gelijk met een super uitdagende trail beginnen.

3. Techniek oefenen en beheersen

Mountainbiken is meer dan alleen conditie en kracht, er komt ook veel techniek bij kijken. Zeker als je er echt beter in wilt worden is het daarom belangrijk om de techniek te oefenen en beheersen. Om dit te doen kan je bijvoorbeeld meedoen aan een clinic waar de technieken worden uitgelegd en tips kunnen worden gegeven op basis van je huidige techniek. Bij Ultimate Adventures kun je je opgeven voor een clinic, geschikt voor zowel de beginner als de gevorderde mountainbiker.

mountainbike clinic met de Kampeermeneer